Pomoc obětem dopravní nehody

Stali jste se obětí dopravní nehody a nevíte, jak postupovat? 

Nezisková organizace B.E.D.V. & Pomoc z.s. je tu pro vás! Pomůžeme vám zvládnout složitou situaci, včetně jednání s pojišťovnou a vyřešení všech náležitostí. Nezůstávejte na to sami. Kontaktujte nás a získejte potřebnou podporu. Jsme tu, abychom vám pomohli vrátit se zpět na správnou cestu.

  • Obětí dopravní nehody může být každý – řidič, spolujezdec, chodec či cyklista. Vliv nehody přesahuje fyzické zranění a zasahuje do psychického zdraví a sociálního života. .
  • Jak se domoci náhrady škody - mimosoudní cestou, tedy smírčí řešení, které vám vyjednavač zprostředkuje. Podat žalobu na náhradu škody nebo se připojit s nárokem na náhradu škody v trestním řízení.

Škodu je vždy povinen uhradit ten, kdo ji způsobil. Odškodnění hradí pojišťovna viníka nehody prostřednictvím jeho povinného ručení. Viník by vám měl pomoci tím, že vám poskytne kontakt na svou pojišťovnu, číslo pojistné smlouvy a další potřebné informace. Pojišťovna vám poté nabídne výši odškodnění. Pokud s tímto návrhem nebudete spokojeni, můžete se obrátit na soud. V případě, že nehoda byla způsobena vozidlem bez povinného ručení, nebo v jiných zvláštních situacích, je škoda řešena prostřednictvím Garančního fondu České kanceláře pojistitelů. Pokud máte uzavřenou havarijní pojistku, stále máte nárok na pojistné plnění.

 

Jak vyjednávat s pojišťovnou? Jak dlouho trvá odškodnění? Co když pojišťovna neuhradí celou škoda? Co dělat v případě psychických problémů?

 

Pokud vyjednáváte s pojišťovnou, je důležité mít všechny potřebné dokumenty a informace připravené. Začněte tím, že se ujistíte, že máte kontakt na svou pojišťovnu a znáte číslo pojistné smlouvy. Připravte si důkazy o škodě, jako jsou fotografie, lékařské zprávy a odhady oprav. Vyjednávejte jasně a konkrétně, a pokud to bude nutné, požádejte o písemné potvrzení všech dohod.

Odškodnění může trvat různě dlouho v závislosti na složitosti případu. Obecně se ale snaží pojišťovny vyřídit nároky v co nejkratší době. Je dobré se pravidelně informovat o stavu vašeho případu.

Pokud pojišťovna neuhradí celou škodu, můžete se pokusit o další vyjednávání nebo podání stížnosti. Pokud ani to nepomůže, můžete se obrátit na soud nebo na Garanční fond České kanceláře pojistitelů, pokud je to relevantní.

V případě psychických problémů, které mohou být důsledkem nehody, je důležité vyhledat odbornou pomoc. Můžete se obrátit na psychologa nebo psychiatra. V některých případech může pojišťovna pokrýt i náklady na psychologickou péči, takže stojí za to se informovat o této možnosti.